Egyedül vágnál bele a tervezésbe?

Óriási! Hadd segítsünk egy kicsit.

Ezekben a cikkeben bővebben kifejtjük, hogy milyen teendőkre kell figyelned, ha egyedül vágsz bele egy lakás/üzlet/iroda átalakításának a megtervezésébe. Jó munkát! Reméljük, hogy a tanácsaink segítségével még több örömödet leled a munkában és elkerülöd azokat a buktatókat, amik a legtöbb ember építkezését, lakásfelújítását megkeseríti.

1. Felmérés

A tervezés megalapozása

 

A terv csak annyira lehet jó, mint amennyire pontos az a felmérés, amin alapszik. Minél precízebben mérsz fel mindent, kezdve a belső terektől a gépészeti megoldásokon át az érvényes jogszabályokig, annál biztosabb lehetsz a hibátlan eredményben. Sok időd el fog menni vele, de légy türelmes! Katedrálisok dőltek már össze a helytelen alapozás miatt.

Tovább

2. Alaprajz

A tervezés gerince: bútorozási alaprajz

 

A legizgalmasabb és egyben legfontosabb lépés kitalálni egy jól működő alaprajzot. Szánd rá az időt és légy türelmes! Ne várd, hogy elsőre sikerüljön. Sokat segít, ha már megvalósult példákat tanulmányozol előtte, mert egy gyakorlott tervezőnek is sokszor több napot igényel egy jól működő alaprajz kitalálása.

Tovább

3. Anyaghasználat

Az otthon hagulata a burokolatokon múlik.

 

Állnak a falak, kész az aljzat, a gépészek is levonultak és jön a nagy kérdés: mivel burkoljuk a lakásunkat? Nem árt hosszabban elidőzni ezen a kérdésen és alapos felfedezőútra menni, mert ma már ezer és ezer féle anyag közül választhatunk. Cikkünkben megosztjuk veled a jó döntéshez vezető vásárlási és választási szempontokat, továbbá összefoglaljuk, hogy milyen típusú burkolatok jellemzőek ma a belsőépítészetben, és ezek milyen jellemzőkkel rendelkeznek.

Tovább

4. Világítás

Tedd fel az i-re a pontot otthonod világításának körültekintő megtervezésével

 

Hiába sikerül szép tereket alkotnod és szemet gyönyörködtető burkolatokat kiválasztanod, ha nem szólaltatod meg őket a megfelő világítással. A lakások többsége általában alul- vagy túlvilágított, ami vagy semmit, vagy éppen mindent kiemel, így a terek, burkolatok és berendezések egy homogén masszába folynak össze, elveszítve bájukat és karakterüket. A fények ugyanakkor hatással vannak közérzetedre: ébreszthetnek benned idegenkedést vagy barátságos hangulatot. Érdemes tehát belemélyedned a világítástervezés rejtelmeibe.

Tovább

5. Bútorozás

Mielőtt kanapét vennél: hogyan bútorozd be otthonod?

 

Bútoraid elsődleges funkciója a tárolás. Tárolniuk kell a ruháidat, étkészleteidet, konyhai eszközeidet, könyveidet, játékaidat, sportfelszereléseidet és még sorolhatnánk. Ha nem a költözésnél szeretnél szembesülni azzal, hogy még 30 doboznyi cuccot el kell helyezned, akkor érdemes tanulmányozni a cikket és pl. a kanapévásárlást utoljára hagyni. Okos bútorozással még egy kis garzonlakásban is sima ügy a tökéletes rend fenntartása.

Tovább

6. Költségvetés

Az utolsó lépés a kivitelezés előtt a költségvetés összeállítása.

 

Pénzügyek… van, aki viszket tőle, másoknak csupán játék számokkal. Íme néhány praktikum.

Tovább