Világítás

Tedd fel az i-re a pontot otthonod világításának körültekintő megtervezésével

Hiába sikerül szép tereket alkotnod és szemet gyönyörködtető burkolatokat kiválasztanod, ha nem szólaltatod meg őket a megfelő világítással. A lakások többsége általában alul- vagy túlvilágított, ami vagy semmit, vagy éppen mindent kiemel, így a terek, burkolatok és berendezések egy homogén masszába folynak össze, elveszítve bájukat és karakterüket. A fények ugyanakkor hatással vannak közérzetedre: ébreszthetnek benned idegenkedést vagy barátságos hangulatot. Érdemes tehát belemélyedned a világítástervezés rejtelmeibe.

A világítás három fajtája

Otthonunk profi megvilágítása azon múlik, hogyan hangoljuk össze a világítás alábbi három fajtáját:

 1. Általános: biztosítja az általános tájékozódást, jellemzően a közlekedő felületek világítása
 2. Helyi: konkrét funkciókhoz szükséges világítás, pl. főzés, mosogatás, sminkelés, olvasás, számítógépezés…stb.
 3. Hangulat: otthonod hangulatának befolyásolását biztosítja lágy, meleg világítással, színes fényekkel vagy bizonyos tárgyak, növények, képek fénnyel való kiemelésével

lab_34

A tervezés lépései

 1. Döntsd el, hogy mit szeretnél megvilágítani (pl. közlekedők, íróasztal, nappali hangulata)
 2. Döntsd el, hogyan szeretnéd azokat megvilágítani. 4 féle megvilágítási mód közül választhatsz:
  • Szórt fény: nincs iránya, a helyiségek általános megvilágítására használják
  • Derített fény: valamilyen felületről visszaverődő fény, alkalmas általános és hangulat világításra
  • Irányított fény: adott pontra irányuló, szűk szögben beeső fény, alkalmas helyi és hangulatvilágításra
  • Surló fény: felületek kiemelésére használt, a felülettel alacsony szöget bezáró, azt szinte „súroló” fény
 3. Döntsd el, hol legyenek a világítótestek.
 4. Döntsd el, milyen fényforrásokat akarsz beépíteni.

Az 5 legfontosabb alapelv

 1. Ügyelj a fény-árnyék egyensúlyra
 2. Biztosítsd a térbeli és időbeli egyenletességet
 3. Kitűzésnél gondolj a káprázatmentességre
 4. Ügyelj a megfelelő színhatásra
 5. Válassz egy családba tartozó lámpákat

Fényforrások

A fényforrások kiválasztásához a következő szempontokat ajánlott szem előtt tartanod:

 • miről működteted (hálózatról (230V), vagy transzformátorról (12V), utóbbinál a trafo elhelyezésére-elrejtésére és hozzáférhetőségére is gondolnod kell)
 • mekkora maximális teljesítményű fényforrás helyezhető a lámpatestbe (egy 60 W-os izzónak a 42 W-os halogén izzó, a 11-12 W-os egyenes és kompakt fénycső és a 10 W-os  LED teljesítménye felel meg.)
 • mekkora fényt ad (ne a teljesítmény (watt:W), hanem a fényáram nagysága alapján (Lumen:lm) dönts, méghozzá egy hagyományos 60 wattos izzót alapul véve, aminek 750 lm a fényerőssége)
 • milyen színhőmérsékletű (ezt Kelvin-fokban tüntetik fel: a hagyományos, meleg fényű izzó színhőmérséklete 2700-2800 K, a természetes, nappali fényé 3500-5000 K, és a kékesfehér, hideg fényé 5000-7000 K; a munkához az aktivizáló kékfény, míg általános és hangulatvilágításhoz az ellazító természetes és meleg fény illik jobban).
 • milyen a lámpa foglalata (hagyományos izzónak megfelelő (E14,E27), tűlábas (GU 4, GU 5,3), egyik végén (GU 10) vagy két végén fejelt (ceruza halogén))

 

lab_32

 Hagyományos (wolframszálas) izzó: a legrégebbi izzó, meleg színhőmérséklete és olcsósága miatt közkedvelt, azonban környezetszennyező hatása miatt (az energia nagyobb részét, 95 %-át hővé alakítja) az EU betiltotta a forgalmazását.

Halogén izzó: a tökéletesített izzó: 20-30 %-al jobb a fényhasznosítása és hasonlóan meleg színhőmérsékletű, élettartama a duplája, kb. 2000 üzemóra, azonban ugyanúgy sok hőt termel és nem energiatakarékos. Célszerű olyan helyiségekben használni, ahol a gyakori ki-bekapcsolás mellett rövidebb ideig kell csak világítani (kamra, pince, mellékhelyiségek, stb.). Az izzók foglalata lehet hagyományos (E14 vagy E27), amivel a normál izzós foglalatba becsavarhatóak; törpefeszültségű (tűlábas, GU4 illetve GU5,3), amihez a 12 V névleges feszültség előteremtéséhez transzformátor is szükséges; hálózatról működtethető, egyik végén fejelt (pl. GU10), amit jellemzően mennyezetbe süllyesztett lámpatestekben használnak.

Fénycső: az első generációs fénycsövek kattogó hangukkal, villogó és rideg fényükkel sokakban ellenérzést váltanak ki, szerencsére ma már nem kell ilyen kompromisszumot kötnöd. Az elektronikus előtéttel ellátott, háromsávos, rendkívül energiatakarékos fénycsövek 80%-kal kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományos izzólámpákhoz képest és 6-8-szor hosszabb az élettartamuk. Kaphatók egyenes, kör és U alakú kivitelben és jellemzően napi több órás, folyamatos használatra alkalmazzák őket (pl. konyhai munkapult, irodák, közlekedők általános világítása). Hideg és meleg színhőmérsékletben is kaphatóak, azonban fényerőszabályozásuk nem megoldott.

Kompakt fénycső: működési elve, élettartama és színhőmérséklete azonos az egyenes fénycsövekével, pusztán a formája más (csupasz vagy búrás, gömb, csavart). Teljes fényerejét 20-30 másodperc után éri el,ezért főként olyan helyiségekbe alkalmas, ahol folyamatosan, naponta több órát használod. Kapható meleg és hideg színhőmérsékletben, némelyikük fényereje szabályozható is.

LED: a világítástechnika e területe szédületes gyorsasággal fejlődik. Az igen jelentős energia megtakarítás mellett fényereje már összevethető a hagyományos fényforrásokéval és beszerzési költsége is folyamatosan csökken. Minimális hőt termel, kis helyen is elfér, ütésálló és nagy az élettartama (50-szerese a hagyományos izzónak). A LED-es világítóeszközök kivitelüket tekintve lehetnek a hagyományos izzókkal kompatibilisek, 230 V-osak és lehetnek speciális kivitelű, szigorúan csak a saját tápegységükkel működtethető megoldásúak és alkalmazhatóak minden funkcióra. Hidegfehér, természetes fehér, melegfehér fényben is kaphatók. Nem csak a színük, de a fényerejük is szabályozható.

Lámpák

lab_31

Törekedj arra, hogy a lámpatestek összhangban legyenek lakásod stílusával, alkalmazz minél több félét, ami változatosságot és rugalmas használhatóságot biztosít. Figyelj arra, hogy a lámpatestek sokszor csökkentik a fényerősséget és megváltoztatják a fény színét.  A következő lámpa típusokból választhatsz:

 • függesztett (csillár)
 • mennyezeti (ami ettől függetlenül lehet lelógó)
 • falhoz rögzített (legalább 2 m magasságaban, a káprázás elkerülésére)
 • álló
 • asztali
 • lineáris (fénycsövek, szalagok, slagok)
 • süllyesztett (mennyezetbe, falba, padlóba, bútorba)
 • sínes (sínhez rögzített, állítható-csúsztatható lámpatestek)

Mindegyikre találsz példát a Designworks webáruházában, a Designmarket-en.

Néhány tanács a kapcsoláshoz

 • mindhárom világítási fajtához rendeljünk külön kapcsolót
 • a közlekedők világítását minden irányból (szoba, előtér, nappali) kell tudnod kapcsolni, hogy ne kelljen felesleges kilométereket futnod
 • a szobákban az ajtó és az ágy mellől, a fürdőszobában a mosdó mellett, a mellékhelyiségben helyiségen belül, a konyhában  a munkapult közelében feltétlenül biztosítsd a kapcsolást
 • a nappali vagy egyéb, reprezentatív és pihenést szolgáló helyiség világításához válasszunk fényerőszabályozós kapcsolót
 • a kapcsolók magassága általában 85 cm (ez kényelmesebb és a gyerekek is elérik) vagy 110 cm

Következő lépés: 5 – Bútorozás

Előző lépés: 3 – Anyaghasználat