Bútorozás

Mielőtt kanapét vennél: hogyan bútorozd be otthonod?

Bútoraid elsődleges funkciója a tárolás. Tárolniuk kell a ruháidat, étkészleteidet, konyhai eszközeidet, könyveidet, játékaidat, sportfelszereléseidet és még sorolhatnánk. Ha nem a költözésnél szeretnél szembesülni azzal, hogy még 30 doboznyi cuccot el kell helyezned, akkor érdemes tanulmányozni a cikket és pl. a kanapévásárlást utoljára hagyni. Okos bútorozással még egy kis garzonlakásban is sima ügy a tökéletes rend fenntartása.

Tervezés: mit, hova, hogyan?

lab_35

Elsőként azt döntsd el, hogy mekkora rendet szeretnél tartani. Szereted, ha minden el van pakolva, vagy szívesen megmutatnád legszebb pohárkészletedet és könyvgyűjteményedet? A kérdésekre adott válaszok döntik el, hogy pontosan milyen elrendezésű bútorok passzolnak hozzád leginkább. Van azonban néhány alapelv, amit érdemes követned:

  1. A leggyakrabban használt tárgyak derék- és szemmagasság közé essenek (pl. evőeszközök, poharak, írószerszámok)
  2. A kevésbé fontos, vagy nehezebb tárgyak derékvonal alá kerüljenek (lábasok, könyvek, DVD-k)
  3. A ritkán használt dolgaink szemmagasság fölé essenek (bőröndök, hálózsákok, békaláb)

 

Beépített és mobil bútorok

factory_03

 

Amennyiben speciális méretű (tető vagy lépcső alatt, falbeugrásban stb.) és a saját igényeidnek megfelelő elosztású bútort szeretnél, akkor a beépített bútor a megfelelő választás. További előnye, hogy akár teljes falfelületeket építhetsz be vele (így a hatalmas bútortestnek csak a látványos front része látszik), nagy mennyiségű tárgyat tárolhatsz benne és stílusát, anyagát is te határozhatod meg. Hátránya, hogy költözéskor nem viheted magaddal, szemben a mozgatható, mobil bútorokkal. Rövidtávon így nem kifizetődő megoldás. Ezek – főként a szekrények és komódok – a nagy terű helyiségekben mutatnak jól, ahol van elég helyük érvényesülni. További előnyük, hogy készen kaphatók, nem kell tehát bajlódni a tervezésükkel és a gyártásukkal. Ellenben, drágábbak beépített társaiknál.

 

Összhang: színben és anyagban

lab_39

Ugyanúgy ahogy az alaprajznál és a bútorok elrendezésénél, a színeknél is fontosak a helyesen megválasztott arányok.


Mit értünk a színdinamikában az arányokon?
Körülbelül ugyanazt, mint az ételek világában az ízek arányán. 

Vannak színek amik passzolnak egymáshoz, és vannak színek amik kifejezetten ütik egymást.
Szerencsére a színek megfelelő kombinációja több szempontrendszer szerint is definiálva van, számos színkört és színsémát és színtervező alkalmazást találsz az interneten, ami igen jó segítségedre lehet ha a bútorok és kiegészítők színeit szeretnéd kiválasztani.

Nincs más dolgod mint megnézni, hogy a lakás milyen színekkel rendelkezik. Ráhunyorítunk a padlóra, falra és meglátjuk annak valódi színét. Ezt, ezeket alapul véve elkezdheted böngészni az internetet, hogy mi illik hozzá. 
Hamar rá fogsz döbbenni, hogy egy-két, esetleg három domináns színpárt fogsz találni, annak függvényében hogy milyen sémarendszert nézel. 

Ha ezeket alkalmazzuk, valamint a domináns színek monokromatikus kiegészítő színeit és egy két két semleges (fehér, szürkék és fekete) színt, remek hangulatú belteret kapunk.

Beépített bútorok

lab_38

Sokan alaptalanul tartanak attól, hogy egy egész falakat beépítsenek bútorral és némi „félelem” látható a tekintetükön, amikor ilyet javaslunk. Beépített bútorok elhelyezésére bátran használj teljes falfelületeket, de térelválasztásra is kiválóan alkalmas lehet egy szekrénysor vagy polcrendszer.

A beépített szekrény ajtajai lehetnek nyíló- vagy tolóajtók. A túl nagy felületeit könnyítheted és teheted változatossá nyitott polcokkal, fiókokkal, tükrökkel is. A polcok, polcrendszerek minden otthonban megtalálhatók. Ja, a nyitott elemek (valamennyire) rendszerető tulajdonost feltételeznek. Szinte minden esztétikus használati- és dísztárgy tárolására alkalmasak. A gipszkartonból épített falfülkés tároló-rendszerek is a technika fejlődését felhasználva jöttek létre, bár a történelem során régi korok otthonaiban is hoztak létre kisebb-nagyobb falmélyedéseket. Az ilyen épített falak különösen szépen megvilágítva a lakás fókuszpontjaivá válhatnak.

Független tárolók

lab_40

Tárolás céljára sokan szívesen vesznek használatba érdekes, egyedi bútorokat. A legtöbb családban akad egy-egy örökölt szép holmi, mint például egy könyv-, tálaló- vagy ruhásszekrény, esetleg egy patinás láda. Ezekhez általában érzelmi okokból, vagy értékük miatt ragaszkodunk. A tulajdonunkban lévő önálló bútorok a legkülönbözőbb helyekre állíthatók, és kiemelhetik egy adott szoba valamely részét. Kezeljük őket könnyedén, és ne kössön mereven bennünket a szokásos használat; bátran kalandozzunk el alkalmazásának gyakorlatában. Mire gondolunk? A birtokunkban levő hatalmas, ódon ruhásszekrénybe bátran rejtsük el a televíziót, vagy a hifi berendezést. Használatuk után rácsukhatjuk a szekrény ajtaját. A szekrényrégiség szépsége mellett örvendezhetünk nem mindennapi funkciójának is.

Fém iratszekrény is nagyszerűen alkalmazható a konyhában edények, hálószobában ruhaneműk tárolására. Egy ilyen darabot különlegessé tehetünk átfestéssel vagy a puszta fémfelületig való “lemeztelenítéssel”. Alkalmi szekrény, ha nem akarunk különösképpen bajlódni vele, eltakarható egy szép textillel vagy vászonredőnynyel is. Nem véletlenül népszerűek a régi szatócsboltok sokfiókos bútorai. Annak idején a nagyobbakban a lisztet és a cukrot, a kisebbekben a fűszereket tárolták. Nagy kincs az, ha valaki ilyen szekrénnyel rendelkezik. Rengeteg dolog tárolható sok-sok fiókjában. Hiába változott a világ óriásit, máig szükségünk van a praktikus, kisebb-nagyobb fiókra, hiszen egyszerű és jól működő rendszerként vehetők igénybe.

Jól jöhet egy alul polccal kombinált dohányzóasztal is: a polcra halmozott folyóirataink tárolásával segíthet a helyszűke oldásában. Ha pedig az ágyad ágyneműtartós, elrejthető benne éppen úgy a játék, mint az ágynemű vagy a család törülközőállománya. A megfelelő környezetben a pusztán funkcionális tároló-alkalmasságok is jól mutatnak. A háttérbe szinte észrevétlenül simul bele egy raktárpolc, egy fellógatott drótkosár, vagy egy falra erősített sín.

Következő lépés: 6 – Költségvetés

Előző lépés: 4 – Világítás