Anyaghasználat

Az otthon hagulata a burokolatokon múlik

Állnak a falak, kész az aljzat, a gépészek is levonultak és jön a nagy kérdés: mivel burkoljuk a lakásunkat? Nem árt hosszabban elidőzni ezen a kérdésen és alapos felfedezőútra menni, mert ma már ezer és ezer féle anyag közül választhatunk. Cikkünkben megosztjuk veled a jó döntéshez vezető vásárlási és választási szempontokat, továbbá összefoglaljuk, hogy milyen típusú burkolatok jellemzőek ma a belsőépítészetben, és ezek milyen jellemzőkkel rendelkeznek.

A választás szempontjai

Az első és legfontosabb szempont, hogy esztétikailag tetszik-e, hiszen legalább 15 évre meghatározza majd otthonodban a hangulatodat. Természetesen fontos a többi szempont is, de ha például csak az olcsósága miatt egy neked nem tetsző burkolatot választasz, akkor vésd az eszedbe, hogy valahányszor ránézel, az nem az otthoni hangulatot, hanem a megalkuvás rossz szájízét fogja sugározni feléd. Kandalló olcsó és drága burkolattal – érezhető különbség:

lab_26_v

További szempontok:

Helyiség funkciója: más hangulat kell a szobába és más a nappaliba. A fürdőszoba nedves helyiség, ezért ott fontos szempont a pára és a víz, a háló viszont száraz helyiség, ott inkább a melegség és a puhaság számít. Más burkolat kerül egy kevésbé látványos vendég wc-be, és más egy reprezentatív térbe. Döntsd el, hogy az egyes helyiségeknek milyen funkciót szánsz és annak megfelelően válassz burkolatot.

Takaríthatóság: jellemzően a vizes és a kosszal járó helyiségeknél szempont, ilyen helyiség a fürdőszoba, a konyha és az előszoba, ahol a sáros cipőket levesszük. Minél világosabb és porózusabb a burkolat, annál nehezebben takarítható.

Szín, minta és méret: a sötét színű, mozgalmas struktúrájú  és nagy méretű burkolatok kisebbé és izgalmasabbá, míg a világos színű, homogén struktúrájú, kis méretű burkolatok nagyobbá teszik a teret. Az igazság a kettő között van. Vagy egy semleges, homogén burkolatot választasz, amit a színes és izgalmas lakberendezési tárgyakkal teszel izgalmassá, vagy magát a burkolatot teszed meg színes, figyelemfelkeltő fókuszponttá, amihez visszafogott, semleges berendezési tárgyakat választasz. A fő cél az, hogy ne szédülj el, amikor belépsz a helyiségbe, de ne is ásítsd el magad az érdektelenségtől.

Fény: ahol több a természetes fény, ott bátran választhatsz sötétebb anyagokat. Vannak csillogó, fényes felületű burkolatok, ezek akkor érvényesülnek igazán, ha direkt módon, például egy mennyezetbe süllyesztett világítótesten keresztül irányítod rájuk a fényt.

Hőérzet: az anyagokat érdemes megtapintani, mert mindegyikük más hőérzetet kelt. Egy természetes kőburkolat rideg és hideg, míg a fa puha és meleg. Nem mindegy, hogy reggelente mire tesszük le a lábunkat és az sem, hogy a teraszunkon min napozunk. Éppen ezért az északi féltekén inkább a fa, míg délen a kő terjedt el. Hazánk abban a szerencsés helyzetben van, hogy vegyesen alkalmazhatja ezeket az anyagokat.

Egészség: a padlószőnyegek, függönyök, kárpitok és egyéb lakástextilek igazi porfogók, ezért ha érzékeny vagy a porra vagy allergiás vagy, akkor javasolt az ilyen anyagokkal csínján bánnod.

Vásárlási szempontok

lab_24

Ha kiválasztottad a neked tetsző burkolatot, akkor nézd meg annak műszaki adataiban a következő jellemzőket:

  • kopásállóság
  • mechanikai sérüléseknek való ellenállás (pl. leejtett pohár, bútorok mozgatása)
  • vegyi anyagokkal szembeni ellenállás (pl. tisztítószerek, citromlé, ecet)
  • kültéri burkolatoknál az időjárással szembeni ellenállás
  • élettartam
  • színtartósság
  • ár
  • garancia

A magasabb ár általában jobb műszaki tulajdonságokat takar, és ha hosszútávra tervezel, akkor érdemes rászánnod a pénzt, különben egy olcsó megoldással 3-8 év múlva kezdheted az egészet elölről.

Padlóburkolatok

Az összes padlóburkolat két csoportba tartozik. A hidegburkolatok kemények, ridegek, tapintásuk hideg. Kültérre csak fagyállót vegyünk! A melegburkolatok rugalmasak, puhák, tapintásuk melegebb, mint a hidegburkolatoké.

Hidegburkolatok

lab_28

Terrakotta: anyaga égetett agyag, amelyben az égetés folyamán légbuborékok maradnak, ezért porózus szerkezete miatt külön védőbevonattal kell vízzáróvá tenni. Máz nélkül gyártják őket és rusztikus hatásúak. A mediterrán stílus kedvelt burkolata.

Mázas kerámia: anyaga a terrakottával azonos, de a vízfelvétel csökkentése, a nagyobb kopásállóság és tisztíthatóság miatt a felületét mázzal vonják be, amit aztán ráégetnek. Szinte minden stílusban, színben és méretben kapható.

Gres: jelentése homokkő kerámia. A gránit őrleményhez adagolt agyagból, homokból és egyéb ásványi anyagokból álló keverék, amely különböző feldolgozási folyamatokon éri el a kő jelleget. Rendkívül kopásálló, tömör és teljes vastagságában azonos anyagú, így a felület sérülései nem okoznak színbeli elváltozást.

Természetes kövek: gránit, mészkő és márvány. Áruk és időtállóságuk is ebben a sorrendben csökken. A gránit a legellenállóbb, a mészkő és márvány azonban érzékeny a vegyi anyagokra (citrom, eset). Mindhárom típust külön védőbevonattal kell ellátni.

Műgyanta: a cementkötésű felületek nagyszilárdságú díszítő bevonata, amely természetes ásványi anyagokat, cementet és műgyantát tartalmaz. Összefüggő, homogén vagy mintás, matt vagy magas fényű, betonszerű járófelületet készíthetünk belőle, amely hő-, fagy-, ütés- és kopásálló. Színtartósága kiváló, csúszásmentes, könnyen takarítható és hosszú élettartamú.  Garázsok, ipari padlók, irodák és loft lakások kedvelt padlóburkolata.

PVC: műanyag alapú vékony anyag, amely széles szín-és mintaválasztékban kapható és általában természetes burkolatokat imitál (fa, kő, kerámia… stb.). Kaphatók lapokban vagy tekercsben, gyorsan és saját kezűleg is lerakhatóak, nem törnek, könnyen formálhatóak és tisztíthatóak. Áruk olcsóbb, mint a többi hidegburkolaté, de nem tartoznak az igazán esztétikus padlóburkolatok közé.

Melegburkolatok

lab_30

Fa: a fából készült padlók egy életre szólnak, többször felújíthatók, bármilyen környezetben melegséget, harmóniát, kényelemérzetet árasztanak. Két típust különböztetünk meg. Az egyrétegű, azaz tömörfa padlók többször felújíthatóak, azonban hajlamosak a vetemedésre, nedvességre érzékenyek és felületkezelésükről is gondoskodnunk kell. A korszerűbb, két- vagy háromrétegű fapadlók merevebbek és már eleve felületkezeltek, viszont csupán kétszer-háromszor lehet őket felcsiszolni, a keményfa réteg vastagságának megfelelően. Fa padlótípusok: hajó- vagy svédpadló, csaphornyos parketta, szalagparketta vagy mozaikparketta, furnérparketta, intarzia- és bordűrparketta, fürdőszobaparketta.

Parafa: természetes sejtszerkezete miatt nagyon rugalmas, ezért a mechanikai sérüléseknek jobban ellenáll, elnyeli a lépések zaját, jó hőszigetelő, antiallergén és nem igényel különösebb ápolást sem. Környezetbarát, mivel a fa kérgéből készítik, ami újranő, így nem kell kivágni.

Laminált padló:  a 6-8 m vastag laminált padlók magja egy nagy tömörségű farostlemez (HDF), aminek a járható felületét melamingyantával átitatott, általában famintázatú dekorpapírral texturálják. Előnye, hogy gyorsan lerakható, felületkezelést nem igényel, tisztítása egyszerű és a fához képest olcsó. Hátránya, hogy kopásállósága nem a legjobb (bár léteznek nagy kopásállóságú padlók is, drágábban), és felcsiszolni sem lehet.

Padlószőnyeg: gépi szövésű padló, aminek a járófelülete, a flór, lehet tűzött, kötött, varrott, hurkolt vagy nemezelt, és készülhet natúr (kókusz, szizál, gyékény, afrik, kukorica) vagy mesterséges (műszál) anyagból. A flórt egy hordozóréteg tartja össze, az apertúra, ami szövött vagy hurkolt textil, anyaga pedig PVC, természetes gumi vagy valamilyen műanyag hab. Minél vastagabb ez a réteg, annál merevebb és nagyobb a csúszásgátlása. Előnye, hogy nem látszik rajta a por és rendkívül kopásálló (irodákban, gurulós székek alatt, közintézményekben alkalmazzák), hátránya a nehéz tisztíthatóság és porfogó volta miatt az allergén tulajdonság.

Linóleum: környezetbarát anyag, mert újratermelődő természetes anyagokból áll (pl. lenolaj, fagyanta), antibakteriális, hosszú élettartamú, könnyen tisztítható és nagy kopásállóságú. Szívesen alkalmazzák az allergiára hajlamos emberek, alkalmas konyhákba, előszobákba és közületi terekbe, például sportlétesítményekbe is.

 Falburkolatok

lab_29

Lakásunk hangulatát a falburkolatok teszik teljessé, de nem csupán esztétikai okok miatt. A falburkolatok biztosíthatják például a kiegészítő hő- és hangszigetelést, védhetik a falakat a nedvességtől és jótékonyan eltakarhatják a falhibák és hajszálrepedéseket. A padlóburkolatok közül szinte mindegyik alkalmazható falburkolatként, ezért most ezekre még egyszer nem térünk ki. A következő falburkolat típusok közül választhatunk:

Festés: a fal legegyszerűbb burkolattípusa a falfesték. Gépi vagy kézi kikeveréssel több száz szín közül választhatsz és a glettanyag kreatív felhordásával akár strukturált felületet is létrehozhatsz, a boltokban pedig már lehet kapni olyan dekorszivacsokat és -hengereket, amivel márvány, kő, fa vagy beton felületeket is lehet utánozni. A falfestés nem feltétlenül jelent tehát szimpla homogén falat, ráadásul sok cég foglalkozik élethű képek falra festésével is (freskók), ami már-már a képzőművészet határait súrolja. A nedvesség sem jelent gondot, mert lehet kapni mosható festékeket is.

Falmatrica: rendkívül olcsó és látványos módja falad kidekorálásának. A különböző méretű, színű és témájú alakok vagy formák hordozórétege egy vékony, öntapadós, műanyag fólia, amit bárhová  fel tudsz ragasztani a faladra.

Tapéta: felépítését tekintve lehet egy- vagy kétrétegű. Az egyrétegű (szimplex) tapéták sérülékenyek, gyorsabban kopnak és általában csak alaptapétának (makulatúra) használják őket. Ma már inkább a kétrétegű (duplex) tapéták használatosak, amelyek strapabíróbbak az egyrétegűnél. A tapéta alapanyaga lehet papír, üvegszövet vagy vlies, amit akármilyen színre lefesthetsz, vagy vásárolhatsz mintás vagy homogén színű, sima vagy dombornyomott (habalátétes, fűrészporos), vinyl vagy textil, sőt mosható felületű, kész tapétákat is, amit csak fel kell ragasztanod a falra és kb. 8-12 évig nem is kell hozzányúlnod (kivétel ez alól a festett tapéta). Idetartoznak még az öntapadó műanyag tapéták, amik vizes helyiségbe is kiválók, illetve a hőszigetelő tapéták, amelyek hordozórétege polisztirol lemez. Nagy választéka miatt régóta kedvenc burkolattípusa a belsőépítészetnek. Előnye, hogy gyorsan ragasztható és időtálló, az egyszerűbb típusokat akár saját magunk is felrakhatjuk.

Dekoritlemez (dekorlemez): ez egy 1 mm vastag, magas hőmérsékleten préselt, impregnált, több rétegű, nyomtatott mintás papírlap melamin gyantával átitatva. Legfőbb tulajdonsága, hogy rendkívül kopásálló, ezért főként közületi terekbe és nagy igénybevételnek kitett felületeken használják. A lemezt ragasztással rögzítik, színben és felületképzésben nagy választékkal rendelkezik (fa, kő, fém, fantázia minták, egyedi grafika, dombornyomott felület), hajlíthatóak, perforálhatóak. Nem összetévesztendő a laminált bútorlapokkal, amelyeket csak a bútorgyártásban alkalmaznak.

Fa: fából lineáris, kazettás vagy táblás kiosztásban lehet burkolatot képezni. A lineáris felépítés, közismertebb nevén lambéria, hosszú, vékony és 8-12 cm-es szélességű, csaphornyos illesztésű faburkolat. A kazettás rendszerben a keretet tömörfa deszkából építik meg, a kazetta közepe pedig, mivel itt csak a felület számít, furnérozott építőlemez. A táblás felépítés rétegelt lemezekből (több vékony falemez rétegesen egymásra ragasztva) vagy táblásított falemezekből állhat. A fából készülő falburkolatok igen drágák és rendszeres felületvédelmükről is gondoskodni kell, ellenben nemes és meleg légkört teremtenek otthonod számára.

3D falpanelek: ezek olyan készen kapható, térbeli elemek, amelyeket a falra ragasztva látványos és játékos térhatású falszakaszt kaphatsz. Anyaguk általában polisztirol, gipsz vagy MDF.  A jobb minőségű elemeket érdemes szakemberrel felrakatni, mert az illesztések eldolgozása külön tudomány. A felragasztott elemeket végül festeni kell, amelyek felső surlófénnyel megvilágítva gyönyörű árnyékot vetnek.

Üveg: falburkolatnak csak és kizárólag biztonsági üveget használj, mert ütésállósága, hőállósága és hajlítószilárdsága jóval nagyobb, mint a sima üvegé, de ami még fontosabb, hogy törés esetén nem esik szilánkjaira, így a sérülés veszélye elkerülhető. Színben lehet kapni víztiszta, savmart, homokfújással dekorált, fóliázott, festett vagy mintásra festett kivitelben. Jellemzően fürdőszobákban és konyhákban használják. Különösen szép látványt nyújt, ha él- vagy háttérvilágítással látod el az üvegfalat!

Fém: szinte bármilyen típusú fémből (pl. acél, aluminium, réz, bronz) és bármilyen felületképzéssel (pl. antikolt, karcolt, rozsdásított, előpatinázott, porszórt), sík vagy hajlított, lézerrel kivágott mintás vagy homogén lemezt képesek ma már előállítani a gyártók, amit rendszerint ragasztással rögzítenek a háttérszerkezethez.

Növényfal: utoljára hagytuk a legérdekesebb megoldást, ami az utóbbi években egyre nagyobb teret hódit: az élő növényfalat. Nem másról van szó, mint egy vertikális növényágyásról. Számtalan előnye van, többek között javítja a páraháztartást a lakásban, tiszta levegőt teremt és zöldjével vitalitást sugároz. Sok gyártó kínál már különböző rendszereket, érdemes tehát körülnézned.

Következő lépés:4 – Világítás

Előző lépés:2 – Bútorozási alaprajz