A tervezés gerince: bútorozási alaprajz

A legizgalmasabb és egyben legfontosabb lépés kitalálni egy jól működő alaprajzot.

Szánd rá az időt és légy türelmes! Ne várd, hogy elsőre sikerüljön. Sokat segít, ha már megvalósult példákat tanulmányozol előtte, mert egy gyakorlott tervezőnek is sokszor több napot igényel egy jól működő alaprajz kitalálása.

Tervezni, de mivel?

lab_20

Tervezhetsz papíron ceruzával és radírral, vagy kipróbálhatsz néhány ingyenes online tervező programot. Javasoljuk, hogy ha utóbbit választod, akkor is skiccelgess papíron, mert ez sokkal nagyobb szabadságot ad a kreativitásodnak, mint a tervezőprogram. Skiccelgetés közben jön meg a kedv, születnek az ötletek. Ha papíron összeállt néhány dolog, akkor jöhet a szoftver.

Rajzold fel a felmérési tervet egy vonalzóval egy üres papírra 1:100-as léptékben. Tegyél rá egy átlátszó papírt (például zsírpapírt) így több verziót is készíthetsz és nem kell mindig újra felrajzolni az eredetit. Azonban mielőtt nekiállnál a rajzolásnak tisztában kell lenned néhány alapelvvel:

Funkcionális kapcsolatok

Egyszerűbb esetben nem kell falakat mozgatni így ezzel nincs sok dolga az embernek. Nem is tanácsolnánk, hogy felkészültség nélkül olyan tervezésbe csapj, ami áthelyezi a falakt, de ha mégis, ezekre figyelj:

Tájolás

lab_21

Déli oldal ahonnan a nap süt: Ide tesszük azokat a helyiségeket ahol nap közben tartózkodunk – az élettér legfontosabb elemeit: a konyha-étkező-nappali blokkot.

Északi oldal: Ez príma hely a hálószobáknak és fürdőknek, melyre ha nem süt a nap egész nap, estére még kellemesen hűvösek is maradnak, illetve nem gond ha nincs annyi fény – ide úgyis aludni járunk.

Kelet – Nyugat kérdése. Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy még ezt is meghatározhatod, a hálószobákat inkább a keleti oldalra tájold, hogy a felkelő nap a hasadra süssön, és nyugatra inkább a kiszolgáló helyiségeket és a nappali-étkező-konyha blokk kerüljön.

Alárendelt helyiségek

Ilyenek a mellékhelyiségek, fürdők közlekedők és tárolók.

Ezek elhelyezésénél általában a strangok (gépészeti vezetékek) elhelyezkedése köti meg a kezünket, sokkal kevésbé a tájolási törekvések. Családi ház esetében szabad a játék, ilyenkor a hálószobák igényei adják a kiindulási alapot.

A mellékhelyiségnél célszerű a vendégek számára elérhető helyiséget a bejárathoz kapcsolódó közlekedőhöz kapcsolni, az egyéb vizes helyiségeket pedig úgy, hogy minden hálószobából egyszerűen és arányosan részesüljenek a vendégek a fürdőszoba nyújtotta előnyökből.

Direkt hálószobából nyíló fürdőt és mellékhelyiséget csak akkor nyiss, ha az egyéb hálószobák is kapnak megfelelő fürdőt és a vendégeknek is van lehetősége külön mellékhelyiséget használni.

lab_22

Közlekedők

Egy rosszul megtervezett alaprajz arról ismerszik meg, hogy rengeteg közlekedő szükséges ahhoz, hogy elérjünk minden helyiséget. Nagy tapasztalatot igényel, de törekedj a kevés és rövid közlekedőre és arra, hogy mindenhol megfelelő szélességű közlekedőket tervezz.

Jogszabály által előírt méretek

Ha sikerült elrendezned a funkciókat, nem árt tisztában lenned néhány jogszabályban rögzített előírással.

Közlekedők előírt minimális méretei:

 • emberi közlekedésre alkalmas szabad nyílás és ajtó minimális mérete: 60 x 195 cm, wc és fürdőszoba esetében legalább 75 cm, szobáknál 90 cm szélesség
 • lépcső szélessége legalább 80 cm
 • az építmény főbejáratának és valamennyi önálló rendeltetési egysége bejáratának, továbbá az ezek közötti közlekedőnek, és a kiürítési útvonalnak alkalmasnak kell lennie egy hordágyon fekvő beteg biztonságos végigszállítására, ami praktikusan 100 cm.

Helyiségek előírt minimális méretei:

 • a nem huzamos tartózkodás céljára szolgáló helyiség szabad mérete (szélessége) 80 cm-nél, szabad mélysége 110 cm-nél kevesebb nem lehet
 • a huzamos tartózkodás céljára szolgáló helyiség szabad mérete (szélessége) 200 cm-nél kisebb nem lehet és legalább 8 m2-nek kell lennie (félszoba)
 • az illemhely mérete 90 x 120 cm-nél – befelé nyíló ajtó esetén 90 x 160 cm-nél – kevesebb nem lehet
 • egy személygépkocsi tárolására szolgáló gépjárműtároló helyiség vagy terület legalább 270 x 500 cm nagyságú legyen.
 • 250 cm átlagos belmagasság nappaliban
 • 220 cm átlagos belmagasság a lakás, üdülőegység második és további (nem nappali tartózkodásra szolgáló) lakószobájában
 • 220 cm szabad belmagasság az építmények közös közlekedőiben és a kiürítési útvonalakon
 • 190 cm szabad belmagasság a tároló helyiségekben
 • helyiség légtérfogata a szobákban: 15 m3/fő

Helyiségek szerinti minimális méretek

Az ábrákon láthatod az egyes berendezési tárgyak átlagos méreteit és azt a minimális szabad teret, ami azok kényelmes használatához elengedhetetlen.

Konyha:

 • elrendezése lehet egy soros, két soros, L, U, G alakú vagy szigetes
 • a konyha funkcióinak térbeli felosztása a háromszög szabály szerint történik: a tárolás-mosogatás-főzés helyszínei között szabad közlekedést kell biztosítanod és a távolság nem haladhatja meg a 3 métert
 • a funkciók sorrendje a következő: tárolás-hűtés, előkészítés-mosogatás, főzés
 • a tárolás, mosogatás és főzés egységei között legalább 60 cm széles szabad pultfelületet kell biztosítanod

KONYHA:

konyha1

 

 

Étkező:

 

étkező

Nappali:

 

nappali

Fürdőszoba:

 

fürdőszoba

Hálószoba:

hálószoba

Dolgozó szoba:

 

 dolgozószoba

Beépített szekrények:

 

beépített szekrény

Elakadtál?

 

Úgy érzed kifogott rajtad az alaprajzkészítés, vagy túl fontos ahhoz, hogy magad kísérletezgess? Nézz körbe tervcsomagjaink között vagy kérj személyes tanácsot:

Kérj tanácsot a Designworks-től

Következő lépés: 3 – Anyaghasználat

Előző lépés: 1 – Felmérés