A tervezés megalapozása

A terv csak annyira lehet jó, mint amennyire pontos az a felmérés, amin alapszik.

Minél precízebben mérsz fel mindent, kezdve a belső terektől a gépészeti megoldásokon át az érvényes jogszabályokig, annál biztosabb lehetsz a hibátlan eredményben. Sok időd el fog menni vele, de légy türelmes! Katedrálisok dőltek már össze a helytelen alapozás miatt.

Mire lesz szükséged?

mireleszszukseged

 • Csíptetős tábla
 • Papír (A4-es, ha tapasztalatlan vagy lehet néghyzethálós)
 • Ceruza, radír Mérőeszköz ( 5m-es mérőszalag, lézeres mérő)
 • Fényképezőgép
 • Segítőtárs a gyorsabb haladáshoz
 • Vonalzó, körző

 

Indulhat a mérés!

lab_16

Mielőtt kihúznád a mérőszalagot, készíts egy ún. manuálíét.
Rajzold fel vonalasan és arányosan a lakás sematikus alaprajzát a falakkal, nyílászárókkal és nyitásirányokkal a papír közepére, hogy kiférjen egy lapra az egész.
Írd rá az aznapi dátumot és a pontos címet, hogy később is tudd, mit tartasz a kezedben. Rajzod töltse ki a teljes lapot, különben nem fogod tudni beleírni a számokat amiket mérsz. Ezután haladj helyiségről helyiségre és tedd az alábbiakat:

 1. Manuálé készítés: Ez egy rajz amin a falak és nyílások szerepelnek. Azt javasoljuk, hogy először a lakás kontúrját próbáld meg elhelyezni a lapon, hogy tuti elférjen és ezután oszd fel szobákra és ha minden fal a helyére került, utána jöjjenek a nyílások.
 2. Mérés: Kezd el felmérni a falak hosszát, saroktól sarokig majd a rajtuk elhelyezkedő nyílásokat. Nem baj ha nem helyesek az arányok itt csak rögzíted a méreteket. A felmérési rajzot újra kell majd rajzolni. Ilyenkor sok a radírozgatás, de ne aggódj a rengeteg méret miatt elég kaotikus lesz.
 3. Ha egy apró részletnél nem fér ki a sok méret, karikázd be és számozd meg, majd egy külön lapon rajzold ki a fontos részletet.
 4. Szaniterek, beépített bútorok, strangok, kémények, vízes és elektromos kiálllások helyének és méretének meghatározása.
 5. Mérd fel a belmagasságokat, a falak vastagságát és szaggatott vonallal az esetleges mennyezeti ugrásokat.
 6. Készíts rengeteg fotót, először a szoba sarkaiból arra törekedve, hogy minden látszódjon, fotózd körbe a szobát. Ha vannak részletek amik jó ha később is kiderülnek a fotókról, arról készíts közeli képeket.

Természetesen előfordulhat, hogy feldolgozáskor kiderül, vissza kell menni és újra kell mérni egy részletet. Ez nem gond, sőt legtöbbször elkerülhetetlen.

Feldolgozás

lab_18

Feldolgozhatod a terveket ingyenes számítógépes programokkal vagy kézzel.

 1. A felmérési rajz és fotók alapján 1:100 arányban rajzold fel egy új papírra amit mértél. 1 méter az 1 cm legyen! Ez is ceruzával készüljön mert sokat radírozhatsz.
 2. Ha esetleg valami nem jön ki, könnyen lehet, hogy nem derékszögűek a falak, holott annak tűnik. Ezt úgy tudod leellenőrizni, hogy a szoba átlóit is leméred. Ha a szoba trapéz alakú, ki kell szerkeszteni körzővel a helyes szöget, a két fal és az átló meghatározásával.

Ha ezzel megvagy, szépen rajzold fel emlékeztetőnek a pontos méreteket és máris kész az alaprajz! Ezt már átrajzolhatod tollal és lehet sokszorosítani a tervezéshez!

Fontos! Falak mozgatásával járó tervezésbe semmi esetre ne vágj bele egyedül. Itt egy-egy hiba azzal járhat, hogy kibontanak vagy befalaznak olyan dolgokat, amiket “nem kéne” és súlyos következményei lehetnek, sérülést, jelentős anyagi károkat okozhatnak.

Nézz utána az érvényes jogszabályoknak!

law

Általánosságban elmondható, hogy lakóépület építése, bővítése, tartószerkezeteit (alapok, teherhordó falak, pillérek, födémek, tetőszerkezet) is érintő átalakítása mindig építési engedély kötelesek.

A kisebb átalakítások, tartószerkezetet, tartófalakat nem érintő felújítások általában bejelentés kötelesek, de nem szükséges engedély hozzá.

Külön szabályok vonatkoznak a műemlékekre és műemléki környezetben található épületekre, világörökségi területekre, helyileg védett épületekre és épületegyüttesekre. Javasolt a rendeletek tanulmányozása akkor is, ha nem engedélyköteles létesítményt építünk, ugyanis az előírások ezekre is vonatkoznak. Néhány fontosabb jogszabály, amit ajánlott elolvasni:

 • az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.)
 • az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet
 • az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK)
 • Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ)
 • a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény (amennyiben lakásunk védelem alá esik)
 • az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény

Ha ezekkel megvagy és tudod már miből indul ki a tervezés és milyen szabályok vonatkoznak rá, rajta. Indulhat a tervezés!

Következő lépés: a bútorozási alaprajz

Vissza