Kivitelezd magad!

Ha egyedül vágsz bele és jól jönne egy kis iránymutatás…

Jó helyen vagy! Öt lényeges eleme van a “csináld magad” építkezésednek. Ha ezt az öt mozzanatot eltalálod, akkor jó eséllyel stresszmentes és sikeres lesz a projekted.

1. Tervezd meg!lab_05

Mindenekelőtt három dologra lesz szükséged a sikeres kivitelezési projekthez

1 MŰSZAKI TERVEK
A tervezés fontosságáról sok szó esik ezen a weboldalon. Annak ellenére, hogy sok kivitelező körülbelüli elképzelésekre, koncepciókra is magabiztosan ad sokoldalas és részletes ajánlatot, Te ne ugorj be ilyennek – legyen részletes, profi terved. Te problémamentesebb építkezést érdemelsz annál, mint ami a terv nélküli építkezésekkel, felújításokkal jár. Ha nincs terved, akkor irány a tervezőstúdió, a Designlab, ahol segítünk abban is ha magad szeretnéd megtervezni a lakásod.
2 KÖLTSÉGVETÉS KIÍRÁS
A terv elengedhetetlen része az árazatlan költségvetés kiírás. Ez lényegében egy táblázatszerű lista, ahol fel van sorolva minden egyes tétel, pontos mennyiségekkel, anyag és munkadíj mezőkkel.  Ez összegzi, hogy az ingatlan jelenlegi állapotából hogyan, milyen munkanemek elvégzése után jutunk el az áhított végeredményhez.
3 ÜTEMTERV
A költségvetés mellett szükséged lesz egy ütemtervre, ami időben és térben előre lemodellezi, hogy melyik munka után mikor jöhet a következő szakasz, így le tudod szervezni az anyagok megrendelését is. Fontos ez is, mivel ha idő előtt érkezik valami a helyszínre, kerülgetni, pakolgatni kell ami rengeteg idő és energia, de ha netán késik valami, akkor ott áll a mester és nem tud dolgozni, amivel koránt sincs kisegítve, így állásdíjat fog kérni a kiesett időért cserébe.

2. Kérj árajánlatokat

lab-17

Az ajánlatkérés praktikája

Terveidben minden szakághoz (kőművesmunkák, burkolás, festés stb.) szerepelnie kell a teendők listájának, méreteknek és a hozzávaló anyagok és azok mennyiségeinek a pontos megjelölésének.

Ezt kiírást kell átadnod annak az embernek/azoknak az embereknek, akik képesek megvalósítani őket így árajánlatot is tudnak adni. Ez az ajánlat fogja a megállapodás valamint az elszámolás lelkét képezni, így a terv elkészítőjének is van felelőssége a kivitelezés sikerességében.

ÁRAJÁNLATKÉRÉS A TERVEKRE
Ha megvan tehát a műszaki tervcsomagod és a költségvetés kiírásod, a rájuk vonatkozó részeket add át több, adott területen dolgozó szakembernek, kőműveseknek, burkolóknak, festőknek, és kérdezd meg őket, hogy milyen határidővel és milyen áron tudják elvállalni az adott munkát.

KAPOTT ÁRAJÁNLATOK KIÉRTÉKELÉSE
A kapott árajánlatokat és vállalási határidőket fogod tudni beírni a költségvetésedbe, ami árazatlan költségvetésből így alakul át árazott költségvetéssé, így fogod megkapni a projekt teljes költségvetését.

ÜTEMTERV KÉSZÍTÉSE
Az ütemterveben egy kis sakkozással össze tudod állítani a mesterek időbeosztásához is igazodva ki mikor tud jönni és mennyi ideig fog tartani az adott munkaszakasz.
Fontos a sorrendiség megszervezése, mivel a festő nem tud festeni amíg nincs kész a kőműves és a villanyszerelő, de a parkettást például az utolsó réteg festés előtt célszerű hívni, mivel a festők miatt leeső gipszdarabok és por, valamint a létrázás szerencsésebb ha nem a frissen csiszolt parketta tetején történik.

Egyszerűen hangzik, de nem mindig az, mivel az építőiparban a jó szakemberek leterheltek, jó előre be vannak táblázva így időben és terében megszervezni őket nagy kihívás. Kemény munka vár rád ha belevágsz, sokat fogsz tanulni belőle!

3. Szerződj okosan

factory_18

A szerződéskötés tudománya

A szerződéskötés tényleg tudomány. A jogászok értenek hozzá. Egy megfelelően részletes és mindenre kiterjedő szerződés aranyat ér, azonban egyszerűbb munkák esetében egy internetről letöltött megbízási szerződést Te is át tudsz alakítani és alá tudod íratni bárkivel.
A szerződés lényege, hogy pontosan le legyen fektetve, milyen alapanyagokat (ez az árajánlatban szerepel) milyen mennyiségben, milyen minőségben és milyen határidővel építenek be.

A SZERZŐDÉS TARTALMA

  • hivatkozás a műszaki tervekre melyek alapján az árajánlat készült
  • munka pontos leírása
  • munkavégzés helye és ideje
  • munkavégzés határideje
  • fizetési határidők
  • garanciális feltételek

Ha megkötötted a megállapodást a kivitelezővel, indulhat a munka.

4. A munkaszervezés praktikáifactory_08

Az építkezés szíve, agya és lelke

Hol véreznek el a legtöbben? Ott, hogy elindul a munka, de pár hét elteltével elhatalmasodnak a dolgok és már nincs idő, energia egyenesbe hozni, rendet teremteni.
Innentől borul minden megállapodás, borul az, hogy számon kérheted a határidőket amik már rég elmúltak) és borul az a fontos axióma, hogy te teszel szívességet azért, hogy munkát adsz. Azt fogod érezni, hogy a mester tesz Neked szívességet, hogy a annak ellenére hogy már rég nem ott szeretne dolgozni hanem máshol várják, még mindig hajlandó megjelenni.
Ahhoz, hogy ez a rész flottul menjen, fontos, hogy jó dokumentáció alapján folyjon a munka és az építésvezető rendszeresen jelen, és legfőképpen a helyzet magaslatán legyen.

Hogyan csináld?

factory_10

NAPI RUTIN
Minden reggel a munkák megkezdése előtt (vigyázat ez az építőiparban ez többnyire bőven 8:00 előtt van) jelenj meg a helyszínen.
Kérdezd meg, hogy világos e a feladat, rendelkezésre áll e minden építőanyag, szükség van e bármire. Közben nézd átaz addig elvégzett munkát, ha kérdésed van Te is tedd fel. Ha mindenki megkapta a kérdéseire a választ, megállapodtatok, hogy a hiányzó dolgok mikorra és ki által kerülnek a helyszínre, ideje dolgoznod menni, és hagyni a mestereket is haladni.
Senki sem szeretni ha tétlenül nézik munka közben, pláne nem ha laikusok teszik és még kérdezősködnek, kukacoskodnak is. Feszélyez és bizalmatlanság érzetét kelti. Ha világosan letárgyalod a dolgokat reggel, biztos lehetsz benne, hogy a megfelelő szakember tud dolgozni másnap reggelig anélkül, hogy nézik.
Természetesen kérdések bármikor felmerülhetnek. Ilyenkor ott a telefon. Hagyd meg a lehetőséget hogy bármikor kereshessenek ah kérdés merül fel, és készülj fel rá, hogy bármikor szükség lehet a helyszíni megbeszélésre, akár délutánonként több alkalommal is.

Amikor az egyik munkafázis véget ért, jöhet a másik, a napi rutin ugyanaz, csak a mesterek váltják egymást. Természetesen nem szükséges minden egyes nap jelen lenni, vannak munkafázisok amelyek 2-3 napig is folytatódhatnak felügyelet nélkül, és van olyan nap amikor azt veszed észre, elment a nap, mindenki átöltözött, hogy hazamenjen és még mindig a helyszínen vagy.

Átlagosan művezetésre napi 4 órát számolj, azaz heti 20 órában van szükség Rád, ha te szervezed az építkezést.

A mi profi művezetőink is így csináljak, avval a különbséggel, hogy ők több csapat párhuzamos munkavégzését is le tudják menedzselni és nap közben csak az adott építkezés miatti ügyintézéssel kapcsolatban hagyják el a helyszínt, de leginkább folyamatosan azon dolgoznak, hogy az adott munka mihamarabb véget érjen. Ők napi 8-10 órában űzik ezt a sportot.

5. A munkák átvétele

factory_20

Mi a célja?

A minőség ellenőrzése, a szerződésben szereplő vállalások teljesülésének ellenőrzése és az elszámolás. Részteljesítés esetén részletfizetés.

Ha jó megállapodást kötöttél a megfelelő szakemberekkel, valamint követted az építkezés menetét, megvolt a “napi rutin”, akkor  minden bizonnyal egy megelégedéssel teli nap lesz minden munka átvétele. Formálisan átnézitek a munkát, hiszen idő közben minden kérdés felmerült és választ kapott, minden apróság ki lett javítva erre a napra.
Írjátok alá a mesterrel a teljesítés igazolást. Ez egy papír amin röviden le van írva, hogy Te igazolod neki, hogy megfelelő minőségben a megállapodás szerinti határidőre elvégezte a munkát, és jogosult a végszámla benyújtására.
Ekkor megkapod a végszámlát amit a megállapodás értelmében ki tudsz egyenlíteni.

Dióhéjban természetesen ennyi, de számos dolog van ami miatt ez egy igen nehéz munka.
Műszakilag nagyfokú képzettséget és tapasztalatot igényel, mivel több ezer műszaki megoldásnak kell fejben lennie, hogy olykor nem szokványos kérdésekre, problémákra is szakszerű, esztétikus megoldás szülessen.
Ez valójában egy mérnök dolga, ő rendelkezik a megfelelő képesítéssel.

Tudjuk azonban, hogy nem mindenki engedheti meg, hogy főállásban alkalmazzon mérnök végzettségű művezetőt. Azoknak hoztuk létre a Designworks Consulting szolgáltatását akik kénytelenek maguk kivitelezni a felújításukat. A Designworks készenlétben áll, hogy tapasztalatát és tudását bármikor megossza veled egy hathatós irodai vagy helyszíni konzultáció keretében. Havi 1-2, párórás konzultációs alkalom is elég lehet, hogy egy komplett építkezés kulcskérdéseiben szakértő segítséget kapj. Legyen ez az előkészület vagy a munka legsűrűbb, problémákkal teli szakasza.

Azoknak akik úgy ítélik meg, hogy szakavatott profikra szeretnék bízni mind a kivitelezést mind a menedzsmentet, itt a Designworks Factory csapata, akik felkészültek profi generálkivitelezések elvégzésében.

Bármelyiket is válaszd, ránk számíthatsz! Jó kivitelezést kívánunk Neked!

VISSZA