7 jó tanács ha kivitelezés előtt állsz

Egy flottul lezajló építkezéshez nyilván jóval több szükséges, mint amit 7 tanácsban össze lehet sűríteni. Mégis, ha ezeket az irányvonalakat megtartod, akkor nagy baj nem lehet. Tisztábban megfogalmazva: tök jó lesz.

7 tanács, ami 80%-ban garantálja a sikeres projektet

 1. Legyen a birtokodban egy terv ami “leírja”, hogy a jelen állapotból hogyan jutunk el a végcélhoz. Nem koncepciók és ötletek és látványos grafikák kellenek, hanem egzakt műszaki megoldások. Előre kell az összes megoldás az összes felmerülő kérdésre. A tervek lényege, hogy pontos mennyiségek és műszaki utasítások alapján pontos költségvetés készül belőlük, amit szakemberek adnak az adott munkákra és minimalizálja az idő közben felmerülő többletkiadásokat.

 2. Vonj be valakit, aki kompetens és átlátja az egész projektet. Ez lehetsz akár Te is, de vigyázz, mert nehéz falat. Ha egyedül vágsz bele, készülj fel rá, hogy olyan kérdésekkel fognak bombázni a kivitelezők, amiknek a megválaszolásához és eldöntéséhez nem árt a tapasztalat és a tudás. Ha okos vagy, már jó előre megkeresed azt aki gyorsan fog tudni segítséget nyújtani neked. Ne feledd a Designworks CONSULTING csapatához mindig bátran fordulhatsz ha kérdésed van.
 3. Időzíts jól és okosan állapodj meg a határidőkről. Készíts vagy készíttess ütemtervet ami a műszaki tervek alapján előre beütemezi a szükséges folyamatokat, egymás után, ahogy azoknak következniük kell.
  Mindig kérdezd meg, hogy melyik kivitelezőnek mennyi időre és milyen feltételekre van szüksége az adott munkához és kalkulálj ezekkel. Ne te szabd meg!
  Egyszerre ne csődíts mindenkit oda; sokkal lassabban fognak haladni és elégedetlenek lesznek az emberek ha káosz bontakozik ki a munkaterületen.
 4. Ősszel kezdj el tervezni, ha tavasszal építkezni szeretnél! Ha tavasszal vágsz bele a tervezésbe, hogy nyár elején már reménykedhess egy folyamatban levő felújításban, mint ahogy 100-ból 97 kevésbé rafinált bajtársad, kapkodó tervezőkkel fogsz együtt dolgozni és leterhelt szakemberektől fogsz ajánlatokat kapni. Szinte garantáltan elfogadhatatlan határidőkkel fogsz szembesülni. A lakásfelújítások csúcsszezonja a tél, amikor a kültéri munkákat a természet nehezíti.
  A családi házak fagymentes időszakban épülnek, ez a csúcsidőszak. Ne várj tavaszig, készülj fel ősszel és foglald be a legkedvezőbb időpontokat. Ha ezt meg tudod oldani, biztos lehetsz benne, hogy többet takarítasz meg, mint bármi mással!
 5. Alku. Alkudni akkor lehet jól ha van más választásod. Nézz körül a piacon, kérdezz körbe és helyezd magad valós alkupozícióba, tárgyalj úgy, hogy tudod milyen B és C variációk vannak, ha nem sikerül megállapodni.
  Mindenképpen kerüld el, hogy az általad elképzelt árban próbálj megállapodni a valós piaci ár helyett.
  Ha bele is megy a kivitelező egy olyan árba ami neki igazából rizikós, máris lealkudtad a munkából azt a részt, amit jobb lenne nem tennél. Tudd, hogy milyen kedvezmény milyen alapon kérsz és mit tudsz felajánlani cserébe mint kedvezmény a Te részedről.
  Ha felkészült vagy és nem „már megint egy” alkudozó laikus, akkor a mesterek is pozitívan fognak hozzá állni az egyezséghez és ők is nagyobb örömmel, esetleg jobb áron fogják elvállalni a munkát, hiszen nem növekszik a kockázatuk, korrekt megállapodás születik. Tudd, hogy mikor és miért kérsz kedvezményt. Hidd el, sok oka van amiért egy mester is szívesen ad kedvezőbb árat!
 6. Garancia a minőségre.
  Ha nincs generálkivitelező vagy művezető, aki szerződésben vállalja a garanciát és a nevét adja minden szakemberért, mert Te irányítod a folyamatokat, akkor Te leszel az aki a felelősséget vállalja a munka kimeneléért! Te leszel a generálkivitelező!
  Ebben az esetben előre állapodj meg az alvállalkozóiddal, hogy a teljes vételár 5-10%-át a munka befejeztével visszatartjátok 1-3 hónapra, majd az ez idő alatt felmerülő hibák kijavítása után kerül kifizetésre a visszatartás.
 7. Mindig mindent írj le és írasd alá. Ez a legfontosabb!!!
  Amiben ma egyetért mindenki, arra holnap már oly kevesen emlékeznek ugyanúgy! Akinek ez gondot jelent, avval ne dolgozz, és Te se sajnáld erre az időt! Hidd el, igen jövedelmező lesz később ez a „befektetés” a részedről.

Vissza a Factoryba