7 jó tanács az energiatudatossághoz

Íme néhány kisebb-nagyobb lépés ahhoz, hogy takarékos és környezetbarát módon alakítsd ki élettered

Ezek a tanácsok megállják a helyüket akkor is ha építkezés előtt állsz és akkor is, ha meglévő ingatlanod fűtésszámláját akarod csökkenteni.

Takarékoskodj passzívan egy jó tervvel

energy_16

Neked is feltűnt már, hogy a déli ablakokon nem csak a fény, de a meleg is ömlik be. Tervezéskor ezt figyelembe lehet venni sok minden hasonló tényezővel egyetemben. Számos lakásban találkozni olyan konyhával, ahol a tűzhely közvetlen közelében van a hűtőszekrény, így annak jóval több energiaráfordítás szükséges a hűtéshez. A tervnek az ilyen szemléletű alakítása semmibe nem kerül Neked, a kivitelezés költsége ugyanannyi lesz, de a rezsi csökken. Így függ össze a tervezőasztal közvetlenül a gázszámláddal.

Figyelj az ár-minőség arányra

energy_12

A termékek sokasága között mint minden területen, itt is találhatsz túlárazott termékeket. Lehetséges, hogy egy különleges termékért kell magasabb árat fizetned, azaz a kényelmet, luxust vagy egyediséget kell megfizetned. Teljesen normális, hogy ezek a termékek magasabb áron elérhetőek, de itt sem szabad megfeledkezned a minőség figyeléséről, nehogy a különlegesség az élettartam vagy használhatóság rovására menjen.

Ha lehetőséged van rá, tartsd szem előtt, hogy a termék előállítása, üzemeltetése és kidobása milyen mértékben terheli a környezetet. Az egyes anyagok közt óriási a különbség ökológiai lábnyomuk szempontjából. Jobb érzés olyan térben lakni, amiről tudod, hogy a lehető legkisebb mértékben szennyezi a környezetet.

Kapcsold le, zárd el, csukd be

energy_14

Ez a tanács semmiben nem különbözik a régi lerágott csonttól. Amit nem használsz, azt kapcsold ki. Ne égesd feleslegesen a lámpát, ne szóljon a tévé, ne folyjon a csapból a víz. Ilyen egyszerű.

Energiatakarékos termékek

energy_06

Egyre több terméknek van energiatakarékos változata. Legismertebb példa a villanykörte. Energiatakarésok izzók magasabb bekerülési költségéhez a hosszabb élettartamot és az alacsonyabb üzemeltetési költéset kell szembeállítani.

A szellőztetés „tudománya”

energy_18

Ha a lakásodba nincs szellőztető rendszer beépítve, akkor az ablakok segítségével frissíted a lakás levegőjét. Szellőztetni ritkábban lesz igényed régi, nem tömítő ablakoknál. Új, jól szigetelő ablakoknál gyakrabban érzi azt az ember, hogy „elfogyott a levegő”.

A szellőztetés lényege, hogy csak a levegőt cseréled ki, és nem a hőtároló tömegeket hűtöd le. Magyarán, az ablakokat annyi időre kell kinyitni, amíg az elhasznált levegőt frissre cseréled. Ezután rögtön zárd is bet, majd a meleg falak és födémek pillanatok alatt átadják a levegőnek a meleget, így a fűtének kevesebbet kell „dolgoznia”, hogy  visszamelegítse a lakást.

Ha hosszú időre nyitva hagyod az ablakokat, gyakorlatilag többször cseréled le a levegőt. Ez csak akkor indokolt, ha például a konyhában odaégettél valamit, és a kudarcról árulkodó szag teljesen átjárta a helyiséget. A nagyobb kaliberű szellőztetés során magassab fűtésszámla mellett a hőérzeted is rosszabb lesz.

Szellőztetni nyáron is tudni kell. A „technika” azonos alapon nyugszik mint a téli, de nyáron hosszabb ideig nyitva hagyhatod az albakot, ajtót. Evidens, hogy ilyenkor a hőség betódulásától kell óvni a lakást, ezért a szellőztetés a reggeli és az esti órákban történjen.

Csak szakemberre hallgass

energy_17

Kicsit olyan a belsőépítészet, mint a foci; mindenkinek van tapasztalata és véleménye. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy jó barátunk helyes következtetésre jut pl. a penészedéssel kapcsolatban. A látszat ellenére igen összetett téma. Sokkal valószínűbb, hogy szakmailag helytálló megfejtést és megoldást kapunk egy olyan mérnöktől, aki ezen a területen dolgozik nap mint nap és átlátja az épületet az utolsó szögig.
Nézzük, hogyan tudtok segíteni.